Novosti


Donjokaštelanska "Kolinda" dominirala Riječkim karnevalom PDF Ispis
Ponedjeljak, 27 Veljača 2017 10:35

Riječki karneval 5ATRAKTIVNA TOČKA KKU POKLADE PRIVUKLA PAŽNJU PUBLIKE I MEDIJA 

Središtem Rijeke u nedjelju je prošla 34. Međunarodna karnevalska povorka, kao vrhunac Riječkoga karnevala, u kojoj je sudjelovalo oko 10.400 maskiranih sudionika u 110 karnevalskih skupina sa 74 alegorijskih kola, među kojima su posebnu pažnju privukle donjokaštelanske "Poklade" i  točka "Djed Mraz", koja je mnoge podsjećala na predsjednicu Kolindu. Maškare naglašavaju da je svaka sličnost sa stvarnim osobama slučajna. 

Nakon što je prošlo 10 godina od zadnjeg sudjelovanja KKU Poklade na Riječkom karnevalu, po komentarima mnogobrojne publike i domaćina, može se reći da je Rijeka u prošlom desetljeću bila "uskraćena" atraktivne satiričnosti i prepoznatljivog humora donjokaštelana - kojeg su ove godine ponovno prezentirali u velikom stilu nastupajući sa glazbarima HGD "Zrinski" i alegorijskim kolima, te impresivnim 5-metara visokim Djedom Mrazom u kojem su mnogi prepoznali "Kolindu", koju su pratili djed-mraz-vojnici u veselom raspoloženju, a sve na čelu sa Meštrom i Kraljicom Donjokaštelanskog krnjevala - Markom Grozdanićem i Nedom Grozdanić.

 

Riječki karneval 8

 

Da je točka izazivala valove smjeha i pažnju medija svjedoče naslovnice hrvatskih, ali i regionalnih medija koji su donjokaštelane stavljali u prvi plan.  Izdvajamo sljedeće reportaže i izjave:

 

Riječki karneval 5

Pored KKU Poklade bilo je tu i mnoštvo drugih maškaranih grupa koji su kroz svoje maske pokazali što ih je u posljednjih godinu dana inspiriralo, nasmijalo ili naljutilo da komentiraju kroz duhovite alegorije... Crvenkapica i vuk, Gospodari prstenova, Princeza na zrnu graška, Šuma Striborova, Shrek i Fiona, Petar Pan… donijeli su na Korzo čaroliju bajki i poznatih priča, dok su nas gejše i samuraji, Vikinzi, Jamajčani, Teksašani i ostali proveli duž zemaljske kugle. I onda još stotine drugih karnevalskih priča…

Uz 16 grupa iz ostatka hrvatske, povorka je međunarodni predznak imala zbog brojnih gostiju iz inozemstva – iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Pobrežje - Ptuj), Crne Gore (Herceg Novi), Srbije (Vrnjačka Banja) te mješovite grupe K.G. Nevera iz učeničkog doma Kvarnera i KG „Par-Nepar“ s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske.

Riječki karneval 23

Prolaskom posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, na pozornici se odvila gorko-slatka ceremonija vraćanja ključa Grada iz ruku maškara gradonačelniku Rijeke. Paljenjem pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, Riječki karneval je službeno priveden kraju, dok se neslužbeno nastavio na brojnim maškaranim zabavama.

Nakon odrađenog Riječkog karnevala i nestrpljivog iščekivanja sljedećeg gostovanja, maškare iz Poklada čeka za njih - glavni događaj godine, a to je veliki Donjokaštelanski krnjeval za koji imaju nešto više od 24 sata do početka povorke. 

Predstavljanje točke u povorci možete vidjeti na video snimci Riječkog karnevala ovdje i na live snimci Lucije Mornar Deman ovdje.

Autor: Toni Bartulin

Foto: KKU Poklade, HGD "Zrinski"

Riječki karneval 4

Riječki karneval 2

Riječki karneval 3Riječki karneval 9

Riječki karneval 10

Riječki karneval 11

Riječki karneval 12

Riječki karneval 13

Riječki karneval 15

Riječki karneval 16

Riječki karneval 17

Riječki karneval 18

Riječki karneval 20

Riječki karneval 22

Riječki karneval 21

Riječki karneval 24

Riječki karneval 25

Riječki karneval 26

Riječki karneval 27

Riječki karneval 28

Riječki karneval 29

Riječki karneval 30

 

 

  

 

Linkovi

Puhački orkestar Zaprešić Musikverein-linde Pihalni orkestar Salonit Anhovo Portal grada Kaštela Hrvatski sabor kulture