Ivan (Giovanni) Bozzotti (1859.-1935.) PDF Ispis

Kapelnik Hrvatske glazbe (1883.-1889.)

 Gostujući kapelnik: HGD „Bijać“

Sin je trogirsko kapelnika, orguljaša, zborovođe, melografa, glazbenog pedagoga i skladatelja Josipa Bozzottija (1830.-1890.). Glazbeno obrazovanje je stekao u svog oca, a od 1885. godine u Trogiru je započeo svoju svestranu glazbenu aktivnost kao kapelnik Narodne glazbe, glazbeni pedagog, orguljaš i zborovođa Zborno-opatske crkve (katedrale), te kasnije i kao dirigent gradskog pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra.

Krajem 19. stoljeća kratko vrijeme je bio kapelnik u Kotoru, a početkom dvadesetih godina 20. stoljeća zakratko djeluje u Mostaru i nešto kasnije u Metkoviću i Makarskoj. Bavio se skladateljskim i melografskim radom. Danas je poznato oko 40 njegovih skladbi od kojih mu je za života tiskano jedanaest za tamburaški orkestar, Šaljive pjesme za vesela društva za glas i glasovir, Polka Francaise za glasovir te Zbirka nabožnih napjeva za glas i orgulje. Kao majstora i promicatelja tamburaške glazbe spominje ga Božidar Širola u svojoj Povijesti hrvatske glazbe (Zagreb, 1922. str. 104.), te Josip Andrić u svom djelu Tamburaška glazba (Slavonska Požega, 1962.), a kao istaknuti crkveni glazbenik uvršten je u knjigu Crkvena glazbapriručnik za bogoslovna učilišta (Zagreb, 1988.,str. 189.). Uz brojna priznanja, za svoj rad je odlikovan crnogorskim naslovom Danilova reda.

Za grad Trogir je Ivan Bozzotti sve do svoje smrti bio personifikacija glazbenog života, a ostavio je vrijedan trag i u glazbenoj kulturi Donjih Kaštela. Naime, tijekom svoga rada u Trogiru, Ivan Bozzotti povremeno djeluje u Kaštel Novome, gdje je pri Poljodjelskom društvu 1883. godine osnovao Hrvatsku glazbu i bio njezinim kapelnikom do 1889. godine. Svojom je glazbenom podukom, među ostalima, osposobio i trojicu donjokaštelanskih kapelnika: Jakova Vuletina – Jakina, Ivana Berketa i Ivana Jerića.

 

 

Linkovi

Puhački orkestar Zaprešić Musikverein-linde Pihalni orkestar Salonit Anhovo Portal grada Kaštela Hrvatski sabor kulture