Anton Vuletin – Grinteša (1905.-1994.) PDF Ispis

Kapelnik Narodne glazbe,

Gostujući kapelnik: HGD „Bijać“

Sin je kapelnika Jakova Vuletina - Jakina, koji mu je dao i prvu glazbenu poduku. Od 1936. do 1938. školuje se na višoj glazbenoj školi u Vršcu (instrument flighorna), a sredinom pedesetih godina pohađa i muzičku akademiju u Zagrebu, ali je ne završava. Od svoje dvadesete godine profesionalno se bavi glazbom, najprije kao flighornist u Vojnom orkestru u Zagrebu (1925.-1931.), a potom i u Vojnom orkestru u Splitu (1931.-1941.). Ratne godine provodi pod talijanskom okupacijom u Kaštelima, a budući da su sa djelovanjem prestala sva tri kaštelanska glazbena društva prehranjuje se ribolovom, obiteljskom tradicijom.

Od 1944. do 1947. godine mobiliziran je u Vojno-mornaričku glazbu, a po demobilizaciji pet godina djeluje kao kapelnik donjokaštelanske Narodne glazbe. Godine 1951. odlazi u Zagreb i postaje članom orkestra kazališta Komedija u kojem svira trublju i timpane do umirovljenja 1964. godine. S kazališnim ansamblom Komedija često nastupa kao solist, a povremeno zamjenjuje i dirigenta na nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kao vanjski suradnik nastupa u orkestru Radio Zagreba, zagrebačkoj Filharmoniji i orkestru Zagrebačkog festivala zabavne glazbe. Nakon umirovljenja još dvije godine u Komediji svira timpane i kapelnik je puhačkog orkestra Zagrebačkog električnog tramvaja.

Od 1966. godine djeluje u Kaštelima, i to kao kapelnik lukšićke glazbe Biranj (1966.-1978.) i donjokaštelanske Narodne glazbe (1980.-1981.) u kojoj još dugo godina podučava mlade. Napisao je niz transkripcija i obrada za puhačke orkestre, a prigodice se bavio i skladanjem. Kaštelani ga se spominju po nadimku Grinteša.

 

 

Linkovi

Puhački orkestar Zaprešić Musikverein-linde Pihalni orkestar Salonit Anhovo Portal grada Kaštela Hrvatski sabor kulture