Hrvatsko glazbeno društvo "Zrinski" Donja Kaštela (1992.) PDF Ispis

Tijekom 1993. godine održan je koncert u Divuljama za vojne snage UNPROFOR-a, a nakon toga održana su tri koncerta u Donjim Kaštelima, da bi se nastupi u toj godini završili Božićnim koncertom u Kaštel Starome.

Regionalna smotra u Kaštel Sućurcu 1994. godine bila je prigoda da se glazbari još jednom iskažu u svojoj sredini, što im je i uspjelo osvajanjem 1. mjesta. To im je osiguralo nastup na 1. Državnom natjecanju puhačkih orkestara u Zaboku, gdje su iako brojčano vrlo jaki (nastupilo je rekordnih 56 članova), između 11 sudionika osvojili 7. mjesto i srebrnu plaketu, što je ipak daleko od nekadašnjih sjajnih odličja. Također u ovoj godini se nastupilo na prvoj "Smotri pučkih pivača" u Tugarama, gdje je HDG Zrinski prije same smotre održao promenadni koncert.

Nakon ovoga, uskoro dolazi do odlaska većeg broja starijih, ali nažalost i mlađih glazbenika, što se negativno odrazilo na daljnji rad Zrinskog. Evidentno je da među aktivnim članovima postupno sve više opada interes za probama, druženjem i nastupanjem pa Društvo sve teže funkcionira. Škola mladih ne daje dobre rezultate, zbog nezamislivo slabog interesa mladih pa je popunjavanje orkestra Zrinski ozbiljno ugroženo. Ali i pored toga, redovito se obilježavaju svi državni i crkveni blagdani, svira se na pogrebima poginulim kaštelanskim braniteljima, te na ostalim prigodnim manifestacijama.

U organizaciji HGK Županijske komore Split 1995. godine odlazi se sa gospodarstvenicima u Anconu (Italija), gdje se priređuju dva koncerta. Nakon toga u hotelu „Palace“ u Kaštel Starome Zrinski uspješno organizira humanitarni koncert u korist djece poginulih kaštelanskih branitelja. Tom prigodom uz Big Band HGD Zrinski nastupili su brojni umjetnici predvođeni našim opernim prvakom splitskog HNK Antom Ivićem iz Kaštel Staroga.

I pored sve većih poteškoća u funkcioniranju Zrinskog, kako financijskih tako i kadrovskih, početkom 1996. godine slijedi gostovanje u Zagrebu i Kninu i to u organizaciji Krnjevalske kaštelanske udruge „Poklade“ iz Donjih Kaštela. Uskoro dolazi do odlaska kapelnika prof. Šime Lukšića što je još više otežalo situaciju u donjokaštelanskoj glazbi. I pored toga, zajedno sa Hrvatskim pjevačkim društvom „Bijaćka vila“ organiziramo Uskrsni koncert u župnoj crkvi Gospe od Ružarja u Kaštel Starome uz uspješno dirigiranje voditelja Bijaćke vile Vladana Vuletina. Sredinom godine slijedi gostovanje u Kiseljaku (BIH), gdje smo dočekani uz nezaboravno gostoprimstvo tamošnjih Hrvata, a mi smo im se na njihovo opće zadovoljstvo odužili sa nekoliko zapaženih nastupa za vrijeme dvodnevnog gostovanja. Krajem godine vođenje orkestra preuzima prof. Damir Marušić, inače tadašnji dirigent orkestra Hrvatske ratne mornarice.

Maestro Damir Marušić suočen sa kadrovskim problemima, započinje sa zahtjevnim probama, postavljaju se ambiciozni planovi i Zrinski početkom 1997. godine, započinje sa pripremama za planirani svečani koncert povodom obilježavanja 145. obljetnice utemeljenja. Koncert smo održali u studenom 1997. godine u prepunoj sali hotela „Palace“ u Kaštel Starom, kojom je prigodom Radio postaja Kaštela snimila nosač zvuka.

Unatoč poteškoćama Zrinski obilježava sve crkvene i državne blagdane, a probe se zbog lošeg posjeta glazbara održavaju uz velike napore. Maestro Marušić vodi i Školu mladih koja također funkcionira uz brojne poteškoće. Ipak 1998. godine održavamo planirani koncert u Trogiru u sklopu Trogirskog ljeta, a u listopadu iste godine naši glazbari su domaćini orkestru Musikverein „Linde“ iz prijateljskog grada Lindlara iz Njemačke. Nezaboravno druženje i zajednički nastupi u Kaštelima i Splitu rezultirali su uzvratnim posjetom naših glazbara Lindlaru u listopadu 1999. godine, gdje smo bili gosti glazbara iz Linde -a. U Linde-u smo u sklopu tamošnjeg Octoberfesta održali nekoliko zapaženih koncerata pod ravnanjem maestra Damira Marušića. Odmah po povratku iz Lindlara održali smo još jedan u nizu koncerata u hotelu „Palace“ u Kaštel Starom.

Godina 2000. vrlo je teška za glazbare Zrinskog. Aktivnosti orkestra znatno su smanjene, a vođenje Škole mladih na kratko preuzima član orkestra Nenad Bradarić. I pored toga obilježeni su svi važni državni i crkveni blagdani, nastupilo se na Donjokaštelanskom krnjevalu, ali nije održan ni jedan koncert, već su organizirani isti na prostoru ispred Zadruge za druge orkestre: Narodnu glazbu Trogir, HGD „Biranj“ i Gradsku glazbu „Zvonimir“ iz Solina, a sve to u okviru nadolazeće proslave povodom 150. obljetnice postojanja limene glazbe u Donjim Kaštelima. 

Završetkom 2000. godine započeli su bolji dani HGD Zrinski. Aktivni članovi shvatili su ozbiljnost situacije, marljivije su pristupili izvršavanju svojih obveza, dobili smo neke nove članove, a i promjene u vodstvu orkestra pozitivno su djelovale na poboljšavanje situacije. Naime, vođenje jednog dijela uz prof. Marušića preuzeo je novoangažirani voditelj Josip Gerbus. Nedugo nakon toga maestro Damir Marušić napušta HGD Zrinski, a orkestar preuzima prof.  Miro Pušić iz Kaštel Štafilića.

U rujnu 2001. godine na audiciju se odaziva veliki broj kandidata i Škola mladih se popunjava.

2002. godine je obilježen veliki jubilej najstarije kaštelanske kulturno- umjetničke udruge: 150. godišnjica utemeljenja i rada HGD „Zrinski“. Na svečanoj skupštini Društva podijeljena su priznanja umirovljenim i aktivnim članovima, a svečani koncert je održan u prepunoj sali hotela „Palace“ pod ravnanjem prof. Mira Pušića.

Odlaskom voditelja škole Josipa Gerbusa početkom 2002. godine angažirali smo mladog prof.  Davora Lozića iz Kaštel Lukšića koji zajedno sa prof. Mirom Pušićem počinje voditi Školu mladih. Vrijedi zabilježiti da je HGD Zrinski tijekom ove godine obilježio sve važne crkovne i državne blagdane, sudjelovao na krnjevalskim svečanostima u Donjim Kaštelima, te nastupio na 1. Županijskoj smotri puhačkih orkestara uMakarskoj. 

2003. godine mjesto voditelja društva napušta prof. Miro Pušić, a na njegovo mjesto dolazi prof. Davor Lozić. Također je angažiran Ivo Tadin, kao novi učitelj  Škole mladih za limena glazbala, inače glazbenik orkestra HRM iz Splita. Probe se rade uz velike napore zbog slabog odaziva na samim probama, ali nadu u bolje daje Škola mladih koju pohađa velik broj mladih. Pod dirigentskom palicom novog voditelja HGD Zrinski je u ovoj godini održao svoj I.ljetni koncert na novouređenom prostoru ispred Zadruge u K. Starom. Također su održani koncerti u hotelu „Resnik“- K. Štafilić, na Gospinom Otoku u Solinu u organizaciji GG "Zvonimir" te u katoličkom domu u K. Novom na svečanoj obljetnici rođenja skladatelja i kapelnika Ivana Berketa, nakon čega je postavljena spomen ploča na rodnoj mu kući. Osim tradicionalnih krnjevalskih svečanosti i pučkih fešti u Donjim Kaštelima, nastupilo se u Trogiru na dočeku jedrenjaka, te je nakon dužeg vremena održan Božićni koncert u katoličkom domu u K. Novom.

2004. godina je obilježena brojnim nastupima, ali i povećanjem broja članova orkestra. Ova godina je iznimno važna za HGD Zrinski jer je otvorena prva područna glazbena škola Josip Hatze“ u Kaštel Lukšiću koja će, pokazalo se povećati zanimanje mladih za sviranje u puhačkom orkestru. Godina je počela nastupom na velikom humanitarnom koncertu u sportskoj dvorani u K. Starom na kojem su osim HGD Zrinski nastupile klape, zborovi, te mnogo poznatih ličnosti. Po želji Milivoja Grgina (koji je poklonio kolekciju autorskih umjetničkih slika Društvu), inače bivšeg člana uprave, Društvo je sudjelovalo u K. Lukšiću na svečanoj primopredaji Grginovog povijesnog dvorca „Rušinac“ gradu Kaštela. Iste godine održan je II. ljetni koncert ispred Zadruge, zatim koncerti u Trogiru u parku „Gemini“, te u hotelima „Palace“ i „Resnik“. U listopadu je uslijedio petodnevni uzvratni posjet prijateljima iz Musikverein „Linde“(Lindlar, Njemačka), gdje je uslijedio nastup na centralnoj proslavi „Oktoberfesta“. Također je održan prvi Božićni koncert u obnovljenoj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u K. Starome. Tokom godine nastupalo se na svim karnevalskim svečanostima, pučkim feštama, i državnim blagdanima.

2005. godine održano je nekoliko nastupa, uključujući karnevalske svečanosti, državne i crkvene blagdane i pučke fešte. HGD Zrinski je održao svoj već III. ljetni koncert ispred Zadruge u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta na kojem su kao gosti nastupili HPD Bijaćka vila. Nadalje, Društvo je sudjelovalo na malom karnevalu u trgovačkom centru „Emezetta“, te je sviralo u Kaštel Starome, ispred hotela "Palace" na dočeku najpoznatijeg hrvatskog maratonca Veljka Rogošića koji je tada plivao maraton od Savudrije do Prevlake, a Kaštela su mu bila jedna od "stanica". Ove godine je preminuo bivši dugogodišnji član Ivan Bašić te su tom prilikom članovi nastupili na njegovom ispraćaju. Održani su  Božićno-novogodišnji koncerti po drugi puta u crkvi sv. Ivana Krstitelja u K. Starome, te u župnoj dvorani u K. Štafiliću.

U 2006. godini HGD Zrinski je nastupio u defileu kroz K. Stari povodom Susreta klapa iz dijaspore, što je ujedno bilo i otvaranje Kaštelanskog kulturnog ljeta 2006. Održani su ljetni koncerti ispred Zadruge u K. Starome, na Igrišću u K. Štafiliću, u centru „Mir“ Rudine, te u hotelu „ Palace“ u K. Starom. Upriličen je i Božićno – novogodišnji koncert u crkvi sv. Ivana Krstitelja u K. Starom. U ovoj godini glazbari su svirali na pogrebima dugogodišnjih članova Srećka Vrtlara i Josipa Mornara - Demana (Bepice). Također se sviralo na tradicionalnim feštama, Donjokaštelankom krnjevalu, te državnim i crkovnim blagdanima.

2007. godine održani su već tradicionalni koncerti ispred Zadruge u K. Starom, hotelu „Resnik“ i na Igrišću u K. Štafiliću, i to u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta. Nakon nekoliko godina u studenom je ponovno organizirana uspješna audicija za nove članove orkestra. Na kraju godine s klapom Sv. Juraj“ HRM je upriličen najposjećeniji Božićno-Novogodišnji koncert unazad nekoliko godina u crkvi Gospe od Ružarja u Kaštel Starome. Koncert je snimila u cijelosti TV Dalmacija, te je isti prikazivan nekoliko puta na istoimenoj televiziji u udarnom terminu za vrijeme Božićno novogodišnjih blagdana. Održani su tradicionalni defilei u Cvjetnoj povorci, Donjokaštelanskom krnjevalu u organizaciji KKU Poklade, te na Ribarskoj fešti u organizaciji PŠK „Srdela“.

2008. godina se pokazala jako uspješna, što zbog konstantnog povećanja novih članova orkestra, što zbog velikog broja nastupa koji su odraz kvalitetnog rada dirigenta prof. Davora Lozića, te učitelja Ive Tadina u Školi mladih. U ovoj godini nakon 5 uspješnih godina Ivo Tadin odstupa sa funkcije učitelja, te na njegovo mjesto dolazi također profesionalni glazbenik orkestra HRM Stiven Donkov. Od mnogobrojnih nastupa valja istaknuti ljetni tradicionalni VI. koncert ispred Zadruge u K. Starom povodom 500. obljetnice rođenja Nikole Šubića Zrinskog, zatim koncerte na Igrišću i hotelu „Resnik“, i sve to u sklopu manifestacije Kaštelansko kulturno ljeto. Isto tako održan je nastup u listopadu na svečanom obilježavanju 120. obljetnice rođenja Ivana Barišina – kapelnika glazbenog društva „Svačić“ prilikom čega je otkrivena spomen ploča na rodnoj mu kući u K. Starom, nakon čega je u prostorijama HGD Zrinski uslijedilo predavanje o životu i djelovanju Ivana Barišina. U rujnu su na poziv sponzora Bavadrie HGD Zrinski i klapa Cambi održali odvojene koncerte za humanitarnu udrugu Mirno more u Marini Kaštela.

U travnju je održana izborna skupština na kojoj je Tomislav Čiček odstupio sa mjesta predsjednika društva, a njegovo je mjesto zamijenio stari-novi dugogodišnji član Vinko Strizić. Također su na skupštini predstavljeni novi mladi članovi, njih 10-ak, što je jasan pokazatelj kvalitetnog rada i ciljane vizije za budućnost samog orkestra. Nakon dugo vremena orkestar je svirao prigodne budnice povodom blagdana Gospe od Karmela i to u K. Štafiliću i K. Kambelovcu. Isto tako sviralo se na svim državnim blagdanima i neizostavnim karnevalskim svečanostima. U organizaciji KKU Poklade HGD Zrinski je nastupilo na karnevalima u Samoboru i Ivanecu. U rujnu su ugošćeni prijatelji iz orkestra Musikverein „Linde“. Na poziv Pjevačkog društva Mramorna održan je Božićni koncert u župnoj crkvi u Solinu - sv. Kajo sa ženskom klapom „Mendula“. Koncertna godina je završila vrlo kvalitetnim Božićno- novogodišnjim koncertom sa klapom „Kampaneli“ i Pjevačkim društvom Mramorna iz Solina u crkvi Gospe Ružarija u K. Starom.

2009. godina je započela nastupom na karnevalskim svečanostima u Donjim Kaštelima i Trogiru te uveličavanjem Dana Domovinske zahvalnosti prilikom čega su gradski vijećnici položili vijence na spomen obilježjima. Centralni godišnji, a ujedno jedan od najvećih koncerata u posljednjih desetak godina je održan na svečanom otvorenju Kaštelanskog kulturnog ljeta pred mnogobrojnom publikom. HGD Zrinski je nastupilo kao organizator svečanosti, a gosti su bili estradni pjevač Vinko Coce, klapa Kampaneli, Nedo Kovačev i KUD7 Kaštela. U srpnju su svirane budnice povodom Gospe od Karmela u Kaštel Štafiliću i Kaštel Kambelovcu. Također se nastupilo na velikoj Ribarskoj fešti i Cvjetnoj povorci u K. Starom. U listopadu je uslijedio treći uzvratni petodnevni posjet prijateljskom orkestru Musikverein „Linde“ u Lindlaru (Njemačka), gdje je održan prekrasni koncert na centralnoj proslavi "Oktoberfesta" u prepunoj sali „Haus Burgera“. U prosincu su održani po prvi puta Adventski koncert u crkvi sv. Leopolda Mandića u Rudinama i prvi Božićno - novogodišnji koncert sa Pjevačkim Društvom Mramorna iz Solina u crkvi Bl. Majke Terezije na Resniku. Valja istaknuti izuzetno lošu posjećenost ovim koncertima. Isto tako nastupilo se na humanitarnom koncertu za bolesnu djevojčicu iz Slavonije u organizaciji KUD-a 7 Kaštela u Pastoralnom centru u K. Lukšiću. Osim domaćina i Zrinskog nastupili su KUD Kvadrilja iz Trogira, klapa Kampaneli i tenor Nedo Kovačev. U cijeloj 2009. godini zabilježena je izuzetna posjećenost proba, što zbog konstantnog povećanja broja članova orkestra, uglavnom mlađih iz Škole mladih i područne Glazbene škole, što zbog odgovornijeg ponašanja starijih koji su prepoznali ambiciozne planove samog orkestra u budućnosti.

2010. godina mijenja sliku orkestra u potpunosti za razliku od nekoliko godina unazad. Orkestar je stekao sigurnu i po mnogim predviđanjima kvalitetnu budućnost, ponajviše zahvaljujući pomlađivanju i povratku nekih bivših članova u orkestar. Orkestar broji više od 40 članova, uglavnom mlađih i to školaraca, studenata, ali i starijih iskusnih glazbara. Sve to skupa daje idealnu kombinaciju za sigurnu budućnost ali i zahtjevniji rad, što nije problem pokazalo se zbog odličnih posjeta samim probama (prosjek više od 30 članova). Zahvaljujući napretku Društva u svakom segmentu, počevši od već navedenog povećanja broja članova, pa do kvalitetnijih izvedbi, HGD Zrinski je odlučilo prvi put nakon 2003. godine nastupiti na Smotri puhačkih orkestara Splitsko– dalmatinske županije u Imotskome. Susret je bio natjecateljskog karaktera, no Zrinski u konkurenciji 7 orkestara nije ostvario zapaženi rezultat što i nije bio prioritet, s obzirom na iskustvo i prosjek godina članova, naime mnogima je to bio prvi nastup takvog karaktera. Nadalje, Društvo je imalo čast nastupiti na svečanom dočeku prvog hrvatskog školskog jedrenjaka Kraljica mora“. Veselim marševima kroz mjesto i na portu u K. Starom dočekan je jedrenjak, kako je rekla posada - kao nigdje drugdje. 
Velik događaj zbio se u svibnju, u Gradskog dvorani u K. Starom. HGD Zrinski je nastupilo na prekrasnom humanitarnom koncertu za teško bolesnog bivšeg člana orkestra Tonija Buličića. Osim Zrinskog i KUD-a 7 Kaštela koji su zajednički izveli ulomak iz opere „Ero s onoga svijeta“, nastupili su Vinko Coce, Dražen Žanko, klapa „Sv. Juraj“ HRM, KUD „Ante Zaninović“ i mnogi drugi. U sklopu manifestacije Kaštelansko kulturno ljeto 2010., održana su dva koncerta, i to u srpnju tradicionalni VII. koncert ispred Zadruge  sa klapom Mendula i mladim recitatorom Franom Kuzmanićem, te koncert na Brcu u K. Novom u kolovozu. Također se u srpnju sviralo na otvaranju II. plivačkog maratona u organizaciji PŠK „Srdela“. U rujnu smo uveličali primopredaju broda za švedskog naručitelja intonirajući nacionalne himne Švedske i Hrvatske u splitskom škveru. U prosincu su održana dva velika koncerta sa klapom Mendula i to Adventski koncert u župnoj crkvu BDM u Kaštel Štafiliću te Božićni koncert u župnoj crkvi Gospe od Ružarja. Od ostaloga valja spomenuti sudjelovanje na Donjokaštelanskom krnjevalu, velikoj Ribarskoj fešti u Starome, Cvjetnoj povorci u Donjim Kaštelima, te nastup na polaganju vijenaca gradskih čelnika povodom Dana Državnosti.

U 2011. godini nastupilo se 16 puta. Popis nastupa je dostupan na web stranici pod naslovom "nastupi 2011". Ove godine je izrađena web stranica radi upoznavanja javnosti o povijesti i radu samog Društva na kojoj će se redovito pratiti svi javni nastupi i djelovanje orkestra.

Godina 2012. je započela s nastupom na 199. Donjokaštelanskom krnjevalu krajem veljače. U ožujku je Zrinski nastupao s HGD „Biranj“, HPD Bijaćka vilom, klapom „Neverin“ i „Kampaneli“ na zajedničkom koncertu uoči Dana Grada Kaštela u Pastoralnom centru u Kaštel Lukšiću.  Povodom proslave Dana Grada Kaštela, prihvaćen je prijedlog Hrvatskog glazbenog društva “Zrinski” – Donja Kaštela, da se Osobna nagrada Grada Kaštela za 2012. godinu dodijeli Mariju Bartulinu za cjeloživotnu aktivnost u orkestru i za razvoj kulturno - umjetničkog amaterizma. Ovim priznanjem Bartulin se pridružio ostalim laureatima iz Donjokaštelanske glazbe koji su kroz povijest bili nagrađivani najvećim priznanjem Grada Kaštela – Berislav Vuletin, Vid Kuzmanić, Vicenco BarasU ožujku su također izašli i rezultati javnog Poziva za prijedloge u kulturi Grada Kaštela, u kojem Zrinskom nisu odobrena sredstva za obilježavanje 160. obljetnice, uz obrazloženje da je godina osnivanja sporna. Takvo obrazloženje je uzrujalo sve aktivne i bivše glazbare, kao i one koji imaju poveznice s orkestrom, te je Upravni savjet Glazbe poslao otvoreno pismo Kulturnom vijeću i lokalnim medijima s ciljem obrane digniteta i 160. godišnje tradicije donjokaštelanske Glazbe. Istaknimo da je i simpatizer Zrinskog ujedno i gradski vijećnik Branko Radačić poslao zasebno otvoreno pismo u cilju „razjašnjavanja svih nejasnoća i okolnosti oko obljetnice HGD Zrinski“. Otvorena pismu su naišla na pozitivan odjek u javnosti i urodila plodom. Naime, došlo je do konstruktivnog sastanaka s Kulturnim vijećem, na kojem su se sve nesuglasice i neopravdana kriva tumačenja Vijeća pojasnila, i to sve na dobrobit Zrinskog
Prvi dan svibnja je obilježen tradicionalnim budnicama na Brcima u Štafiliću, Novom i Starom. U lipnju su glazbari gostovali na 6. Međunarodnom festivalu puhačkih orkestara u Malom Lošinju. 
Prve subote u srpnju ispred Biskupove palače u Kaštel Sućurcu, 46 glazbara pod ravnanjem mo. Davora Lozića održalo je veliki koncert zajedno s „Bijaćkom vilom“ i KUD-om „7 Kaštela“ u sklopu otvaranja najveće Kaštelanske manifestacije - Kaštelanskog kulturnog ljeta 2012. Posebno impresivna je bila zajednička izvedba opere „Ero s onoga svijeta“. Ovo je bio jedan od najupečatljivijih otvaranja Kaštelanskog ljeta, ali i jedan od najboljih koncerta Zrinskog u proteklih 10-ak godina o kojem se pisalo i u Slobodnoj Dalmaciji.  7. srpnja je uslijedio drugi koncert, ovaj put u Kaštel Starom na poziv „Bijaćke vile“, gdje se društva ponovno izveli „Era“ na oduševljene ispunjenog Brca. Koncert je obilovao emocijama, posebice prilikom istaknutog govora prof. Vladana Vuletina o Glazbi (video govora dostupan je na YouTube-u). Inače, ovo je bila i večer kada se Vuletin oprostio od Bijaćke vile koju je uspješno vodio proteklih 20-ak godina.
U nedjelju 22. srpnja je uslijedio jutarnju nastup na 4. Kaštelanskom plivačkom maratonu, dok je večer bila rezervirana za službenu proslavu 160. obljetnice, na kojoj su uz slavljenike iz Zrinskog nastupili gosti iz Gradske glazbe „Sinj“ i Gradske glazbe „Zvonimir“ iz Solina, dok se Ivan Biliškov, predsjednik HGD „Biranj“, javno ispričao za nedolazak orkestra. Proslava je započela  u K. Štafiliću defileom uz Kaštelanske mažoretkinje, dok su se na Brcu u K. Starom izvodile zajedničke koračnice, te cjelovečernji koncertni program, koji je privukao mnoštvo publike unatoč nestabilnom vremenu  koje je prijetilo do samog kraja programa. Cijeli susret je završio velikom feštom u prostorijama Zrinskog gdje se okupilo oko 300 glazbara, čestitara i prijatelja donjokaštelanske glazbe. Do kraja ljeta orkestar je još održao koncert na novskom Brcu povodom 500. godina Kaštel Novog, te je nastupao na Ribarskoj fešti u Starome, Danu pojede i domovinske zahvalnosti, Cvjetnoj povorci i Večeri Kaštelanskih mažoretkinja u K. Novom. Uslijedila je kratka ljetna pauza do nastupa povodom blagdana Svi Sveti. U studenom je održana Izborna skupština na kojoj je Vinko Strizić ponovno izabran na dužnost predsjednika. U prosincu je održan prvi, ali slabo posjećeni Adventski koncert u Radunu (Kaštel Starom), dok je Božićni, a ujedno i posljednji koncert godine održan u Pastoralnom centru u K. Štafiliću.
Sveukupno je odrađeno 16 nastupa tokom 2012. godine.

 

 

 

 

 

Linkovi

Puhački orkestar Zaprešić Musikverein-linde Pihalni orkestar Salonit Anhovo Portal grada Kaštela Hrvatski sabor kulture