"Duhački orkestar" Donja Kaštela (1987. – 1992.) PDF Ispis

Održavanje smotri duhačkih orkestara se nastavlja, tako da slijede smotre na Šolti, u Brelima i dva puta u Splitu. Nastupi i koncerti se održavaju kroz Kaštelanske večeri ili na gostovanjima u bližem okruženju i to uglavnom do 1990. godine.

Godina 1991. obilježena je početkom Domovinskog rata. Nažalost, i kaštelanski branitelji polažu svoje mlade živote braneći Domovinu od srbočetničkog agresora, pa su donjokaštelanski glazbari, u dogovoru sa Hrvatskom vojskom, često bili u prigodi svirati na njihovim pogrebima, kako u Kaštelima tako i izvan njih. Iste godine glazbari osnivaju klapu "Mastrinka", koja se uskoro izdvaja iz glazbe i postiže zapažene uspjehe, a "Duhački orkestar" nakon 10 godina uspješnog vođenja, napušta kapelnik Berislav Vuletin.

Krajem godine glazbari odlaze na gostovanje u Monfalcone (Italija), gdje su održali nekoliko koncerata i revijalnih nastupa a vođenje "Duhačkog orkestra" preuzima prof. Šime Lukšić. Krajem 1992. godine Društvo mijenja naziv u Hrvatsko glazbeno društvo "Zrinski" koje se zadržalo sve do danas.

 

 

 

Linkovi

Puhački orkestar Zaprešić Musikverein-linde Pihalni orkestar Salonit Anhovo Portal grada Kaštela Hrvatski sabor kulture