Hrvatsko glazbeno društvo "Petar Svačić" (1910. – 1941.) PDF Ispis

Krajem 1910. godine Ivan Barišin je sa glazbarima iz Kaštel Staroga napustio Glazbu Hrvatskog sokola i u svome mjestu krajem 1910. godine utemeljio Hrvatsko glazbeno društvo "Petar Svačić". Osnovna svrha osnivanja toga, kao i drugih društava u to doba nije bilo jedino bavljenje glazbom, nego je imalo mnogo šire i veće značenje. Stvarni je cilj bio da se kroz glazbeno društvo i njegove nastupe budi i podiže nacionalna svijest i moral našeg naroda protiv austrougarske monarhije, a za ujedinjenje Južnih Slavena. Ivan Barišin je preuzeo ulogu maestra i vrlo brzo osposobio "Svačića" za javne nastupe.

Tako su pravaši u Donjim Kaštelima do 1914. godine imali čak dvije glazbe koje su često nastupale zajedno i u kojima je sviralo oko pedesetak glazbara. Financijska sredstva za kupnju instrumenata kao i za druge potrebe Društva, osiguralo je stanovništvo sela. Austrougarske vlasti nisu pomogle, već su nastojale spriječiti osnivanje Društva koje će imati snažno nacionalno obilježje. Potrebno je napomenuti da je Prvi svjetski rat (1914.) prekinuo rad Društva. Odmah po završetku Prvog svjetskog rata 1918. godine, Barišin je ponovno okupio svoje glazbare i uspješno ih vodio sve do 1941. godine. 

Nakon pada Austrougarske države 1914. godine, protiv koje su se borili i članovi HGD "Svačić", nastala je 1918. nova Država Srba, Hrvata i Slovenaca.

U novoj Državi prigodom raznih svečanosti članovi HGD „Svačić“ često su nastupali na raznim svečanostima u, i izvan Kaštela ali je zadovoljstvo u novoj Državi Srba, Hrvata i Slovenaca bilo kratkog vijeka. Srpska je buržoazija na čelu s dinastijom Karađorđević, počela ugnjetavati hrvatski narod kao i druge narode, ograničavajući njihova prava što je izazvalo val novog narodnog otpora.

Tako je HGD "Svačić" opet postalo opozicija novoj vlasti, kao što je bilo prije austrijskoj, pa su Društvo, njegovi članovi i maestro Ivan Barišin često bili proganjani, zlostavljani i zatvarani od strane žandarmerije i Srpskog načelstva.

 1924. godine u Solinu Hrvatska republikansko-seljačka stranka održala je veliki narodni zbor, na kojemu je govorio njezin prvak Stjepan Radić. Zboru je prisuta bila i Glazba „Svačić“ koja je odsvirala tada zabranjenu „Marseljezu“, nakon čega je rad Društva neko vrijeme bio zabranjen, a maestro Barišin pozvan na odgovornost.

Također su 1926. godine na čelu sa Barišinom, u Livnu nastupili na svečanom otkrivenju spomenika prvom hrvatskom kralju Tomislavu.

 Isto tako valja istaknuti da je HGD "Petar Svačić" također pod vodstvom Barišina, 1928. nastupilo na u Zagrebu na veličanstvenom sprovodu Stjepanu Radiću. Svačić je nastupao svugdje gdje je nastupala opozicija. Osim što je bila izuzetno kvalitetna u muzičkom smislu, glazba je imala pečat snažnog političkog faktora.

Za vrijeme bana Primorske banovine Jablanovića glazba je po sili zakona prestala djelovati. Sva imovina bila je zaplijenjena, a prostorije zapečaćene. Inače rad "Svačića" bio je zabranjivan više puta na duže ili kraće vrijeme. Kada je opozicija došla do nešto većih sloboda, Društvo je počelo sa normalnim radom i djelovalo sve do kapitulacije Jugoslavije. Pored glazbe, Društvo je imalo pjevački zbor i tamburaški orkestar. I njih je podučavao i vodio Ivan Barišin.

Dolaskom okupatora Društvo prestaje djelovati, ali Ivan Barišin sa ostalim članovima radi na spašavanju instrumenata i arhiva, notnog materijala što ga je sam napisao, da ih ne uništi neprijatelj. Gotovo svi mladi članovi Društva našli su se u partizanskim redovima. Instrumenti su malo-pomalo završili u rukama partizanskih glazbi koje su bile formirane u višim vojnim jedinicama u početku narodnog ustanka.

Valja spomenuti zanimljivost iz 1922. godine, kada je nekoliko mladića iz Grohota u želji da osnuju limenu glazbu (zahvaljujući Ivanu Barišinu), za 1500 kruna kupilo skrivene instrumente limene glazbe "Svačić" iz Donjih Kaštela. To je ujedno bila zadnja prepreka za osnivanje tamošnje limene glazbe ŠGZ "Olinta" Grohote.

 

 

 


 

Linkovi

Puhački orkestar Zaprešić Musikverein-linde Pihalni orkestar Salonit Anhovo Portal grada Kaštela Hrvatski sabor kulture